Estonia - fyndet som ändrar allt får linjär premiär på Kanal 5

22 oktober 2020

Lanseringen av Estonia - fyndet som ändrar allt på Dplay den 28 september fick massiv uppmärksamhet både i Sverige, Norden och internationellt. Resultaten i serien har redan fått regeringarna i de berörda länderna att besluta att inrätta en ny officiell utredning av de nya uppgifterna.
Nu sänds dokumentärserien även linjärt i de nordiska länderna med premiär på Kanal 5 måndag den 26 oktober.

Sedan premiären på Dplay har serien satt frågan på dagordningen i Norden, genererat tusentals nyhetsartiklar och blivit uppmärksammad bland annat i New York Times, The Guardian, BBC, Der Spiegel och Le Monde. Resultaten i serien har diskuterats av regeringarna i Sverige, Estland och Finland och man har nu beslutat att undersöka de nya bilderna som framkommit i dokumentärserien från Discovery.

- Det har varit otroligt spännande att följa nyhetsutvecklingen i det här fallet, och det blev tidigt klart att produktionsbolaget Monster har gjort ett grundligt, viktigt och fantastiskt bra jobb. Både den politiska oppositionen och den allmänna opinionen i Sverige, Estland och Finland är tydliga med att det nu krävs nya dyk för att få fullständig klarhet i orsaken till förlisningen, säger Discoverys kommunikationschef, Jessica Linnman.

Inte sedan hösten 1994 har det gjorts officiella dyk på vraket. Två anställda i produktionen är fortfarande anklagade för brott mot lagen om gravfrid runt vraket Estonia, och nordiska pressorganisationer samt Reportrar utan gränser har offentligt fördömt åtalet.

Estonia - fyndet som ändrar allt är producerad av Monster för Dplay. Serien har premiär på Kanal 5 den 26 oktober kl 20.00 och alla avsnitten finns att streama på Dplay. Regissörer för serien är Henrik Evertsson och Ingrid Boon Ulfsby och producenter är Bendik Mondal och Frithjof Jacobsen.

Kontakter

Jessica Linnman

VP Communications Nordics

Nordisk kommunikationsdirektör Warner Bros. Discovery