Gå till huvudinnehåll

Doldisarna i den svenska OS-truppen

25 juli 2024

Med mindre än två dagar kvar till olympiska spelen i Paris är det stort fokus på Sveriges största medaljchanser och målen är högt satta. Redan innan tävlingarna dragit igång är namn som Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Perseus Karlström för många synonymt med guldmedaljer. Men den svenska truppen är full av svenska stjärnskott att hålla koll på under spelens gång, och många oväntade talanger kliver fram när det gäller som mest. Warner Bros. Discovery är hemmaplan för olympiska spelen i Paris 2024 och visar allt från spelen exklusivt på Max, med studioinramning från tidig morgon till midnatt på Kanal 5 kan tittarna följa alla spännande tävlingar från sommarens olympiska spel i Paris.

Totalt består den svenska truppen av 117 atleter som tävlar inom 19 olika sporter, bland dessa gömmer det sig flertalet debutanter. Några av dessa är trots sin OS-debut också favorittippade, som duon Hellvig/Åhman i beachvolley, medan andra har möjlighet att överraska under tävlingarnas gång. 

– Något av det bästa med de olympiska spelen är att det alltid bjuds på överraskningar. Vem kan till exempel glömma när Jenny Rissveds vann guld i mountainbike vid OS i Rio 2016? Jag är övertygad om att vi kommer se flera överraskningar, inte minst i den svenska truppen. Efter friidrotts-EM i Rom tidigare under sommaren känner jag själv att det ska bli spännande att följa de svenska sprintlöparna som gjorde succé där, med 20-årige Erik Erlandsson som den stora sensationen, säger Tommy Åström, kommentator för Warner Bros. Discovery. 

Här är några doldisar i den svenska OS-truppen som är redo att göra sitt avtryck på den olympiska scenen i Paris 2024.

Jakob Söderqvist, landsvägscykling

För bara två år sedan bytte Jacob Söderqvist mountainbike till landsvägscykling, och nu representerar han Sverige i OS. Han har minst sagt gjort en raketkarriär och rankas som en av världens främsta U23-cyklister. Många anser att han redan är den nya, stora stjärnan inom svensk landsvägscykel på herrsidan. Han är uttagen i linjeloppet som avgörs den 3 augusti, missa inget ögonblick på Max


Emilia Nilsson Garpid, simhopp

Hon har beskrivits som det nya simhoppet efter Anna Lindberg, och tog nyligen två medaljer under EM i Belgrad. I finalen i tremeterssvikt skadade hon sig lindrigt men tvingades avbryta sin jakt på en tredje EM-medalj. Till olympiska spelen i Paris är hon uttagen till just tremeterssvikten och sugen på revansch. Emilia tävlar i försöken den 7 augusti, vid kvalificering vidare är det semifinal den 8 augusti och final den 9 augusti, missa inget ögonblick på Max.

Hampus Winberg, skateboard

Skateboard var med som tillfällig sport under olympiska spelen i Tokyo 2021, men är en officiell sport även i Paris 2024. 18-åriga Hampus Winberg är med andra ord en doldis i dubbelbemärkelse, både inom en ny sport och som debutant. Med sin medverkan är han den enda representanten för Sverige i sporten. Även om han själv har som störst mål att vinna guld först till Los Angeles 2028 siktar han på en pallplats inom grenen park. Både kval och final i park avgörs den 7 augusti, missa inget ögonblick på Max.

Olympiska spelen 2024 i Paris kommer att vara en oförglömlig upplevelse som kombinerar sportens spänning med kulturens rikedom. Med 3800 timmar livesport på Max och Kanal 5, från tidig morgon till sen kväll, blir Warner Bros. Discovery hemmaplanen och det enda stället att se varje ögonblick från olympiska spelen i Paris 2024.

Kontakter

Johan Björck

PR Specialist

Sport, Alla mot Alla, Superstars, Smartare än en femteklassare, Över Atlanten, Älskar, älskar inte



Warner Bros. Discovery pressdesk

pressdesk