Josef Assio vann Dessertmästarna
21 mars 2018 - Senast uppdaterad 7 maj 2020

Josef Assio från Falköping vann den sjätte säsongen av Dessertmästarna. Josef, som kom fyra när han tävlade i programmet i fjol, vann över tvåan Joy Harris från Borås och Per Bäckström från Stockholm - som placerade sig på tredjeplatsen för tredje gången. Finalen av Dessertmästarna sändes onsdag den 21 mars 21:00 på Kanal 5.
Den 34-årige kocken och fitnesskillen Josef Assio från Falköping stod som segrare när Dessertmästarnas sjätte säsong avgjordes på Kanal 5 på onsdagskvällen. Josefs buffé med en dessert, Gateau Nour, som han döpt efter sin mor, imponerade på juryn i en rafflande och svårtippad final som gick i påskens tecken.
- Det var en obeskrivlig känsla av glädje och lättnad och jag kände nästan glädjetårarna komma när de ropade ut mitt namn. Min finaldessert återspeglar vem jag är och varifrån jag kommer. Jag var mycket nöjd med den och hade en positiv magkänsla när klockan väl hade stannat, men man kan aldrig vara säker på vinst i en tävling med så duktiga tävlande, säger Josef Assio, som tycker att han var både lugnare i köket och tryggare framför kameran jämfört med förra gången han tävlade i Dessertmästarna.
- Det var verkligen en välförtjänt seger, även om alla våra tre duktiga finalister fick ihop fantastiska finaldesserter. Josef har under hela säsongen visat att han har utvecklats enormt sedan förra gången han tävlade. Och påskdesserten som till sist gav honom segern var både vacker och riktigt god. Den tog oss med på en resa till Mellanöstern med härliga smaker av saffran, citrus, pistage, sesam och aprikos, säger Roy Fares, som tillsammans med Sebastien Boudet och Magnus Johansson utgör Dessertmästarnas jury.
Josefs seger innebär att den skånska segersviten, som hållit i sig hela vägen från första säsongen, är bruten. 2013 var det Marie Skogström i Malmö som korades till Dessertmästare, 2014 Joel Lindqvist i Malmö, 2015 Martin Morand från Sankt Olof, 2016 Jimmy Brorsson från Trelleborg och 2017 Malin Haak från Sankt Olof.
Dessertmästarnas sjätte säsong producerades av ITV för sändning på Kanal 5 våren 2018.
Fakta: Josef Assio, 34 år, Falköping
Josef är kocken som började jobba i familjeföretaget som nioåring och som startade eget som tjugoåring. Sedan vi såg honom i säsong 5 har familjen tillsammans med några kollegor köpt en krog i Skövde som nu renoveras. Josef är ansvarig för menyn, och skapar säsongsbetonade desserter med lokala råvaror. Vid sidan av restaurangjobbet äger han ett gym, och han har länge tävlat i fitness.
Recept på Josefs vinnande påskbuffé: Gateau Nour, Citrusminestrone och Manderole
Gateau Nour - Mjuk mandelbotten med apelsinblom
175 g mandelmassa
7 g vanilj
1 g salt
120 g ägg
7 g apelsinblom
65 g smält smör
28 g potatismjöl
14 g mandelmjöl
Zest från en citron
Blanda mandelmassa, mandelmjöl, vanilj, salt och potatismjöl med vinge. I med ett ägg i taget. I med citronzest, smör, baka sedan på 170 grader i 10 min.
Sesam-, pistage- och opalyschokladcrisp
75 g eclatedor (valrhona)
95 g vitchoklad
55 g osaltatsmör
80 g salt rostad sesam
50 g hackad salt rostade pistage
Smält choklad och smör och blanda med övriga ingredienser. Kavla ut tunt och frys i interiörringar.
Aprikos & citron-jelly
200 g aprikospuré
10 g citronjuice
30 g socker
4 g gelatinblad
Blötlägg gelatinet. Värm puré med socker och citronjuice, tillsätt gelatin. Och frys i interiörring.
Apelsinblomsmousse
210 g mjölk
8 g citronzest
338 g vitchoklad valrhona
27 g cacaosmör valrhona
8 g gelatinblad
420 g vispgrädde (lättvispad)
14 g apelsinblom
Koka upp mjölk med citronzest, tillsätt gelatin. Slå över chokladen och kakaosmöret. Mixa slät, vid 35 grader rör i grädden, frys i tårtringar.
Rosvatten-glaze
100 g vatten
25 g rosenvatten
225 g glukos
225 g socker
225 opalys vitchoklad
8 st gelatinblad
250 g kondenserad mjölk
Gul färg efter smak
Koka upp vatten, glukos, socker, tillsätt gelatinet. Slå över chokladen. I med kondenserad mjölk och rosenvatten. Färga gult. Använd vid 32 grader till att glacera tårtan.
Dekorera med chokladdekor och färgade marsipanägg
Saffran- & maraconamandelkakor med apelsin, honung och rosvatten
3 st äggvitor
140 g mandelmjöl
400 g mandelmassa
125 g honung
Zest från en apelsin
6 g apelsinblom
10 g rosvatten
2 g saffran
Blanda allt med vinge och forma till små kakor och tryck ner maraconamandlar. Strössla med lite havssalt och baka på 160 grader i 17 min. Pudra med socker vid servering.
Citrusminestrone med rostade fänkålsfrön, olivolja och havssalt
1 st blodapelsin
1 st blodgrape
1st apelsin
2 st mandarin
Filea citrusfrukten fria från kärnor och skal. Pressa saften från resterna och häll upp i koppar. Toppa med lite havssalt och lite olivolja samt rostade fänkålsfrön.
Mandarinsorbet
500 g mandarinpure
200 g sockerlag
10 g citronjuice
1 st gelatinblad
Koka sockerlagen, tillsätt gelatin. Låt svalna, blanda i puré och citronjuice. Kör i glassmaskin.
Servera med citrusflarn.