Palmemordet - Den stora mörkläggningen: ny dokumentärserie på Kanal 5 den 24 maj

8 maj 2023

Mordet på Olof Palme 1986 blev ett nationellt trauma och chockade en hel värld. Men trots att utredningen över tid växte till världens största har hittills ingen kunnat dömas för dådet. När författaren Jan Stocklassa kommer över författaren och journalisten Stieg Larssons arkiv blir han uppslukad av fallet och med hjälp av unika intervjuer och arkivmaterial börjar Jan jakten på svar. Har alla teorier utretts ordentligt? Har rentav delar av utredningen mörklagts? Palmemordet - Den stora mörkläggningen är baserad på Jan Stocklassas bestseller "Stieg Larssons arkiv - Nyckeln till Palmemordet” som översatts till 27 språk, och får premiär onsdag den 24 maj på Kanal 5.

- Tio år efter Stieg Larssons död hittade jag hans bortglömda arkiv och förstod att han lagt många år på research kring Palmemordet. Det triggade något i mig och jag drogs in lika djupt som Stieg. Det är lätt att smittas av Palmeviruset, säger Jan Stocklassa.

När Olof Palme mördades på öppen gata 1986 startade det som skulle bli världens största och en av historiens mest omtalade mordutredningar. Men trots otaliga spår och teorier lades utredningen ner 2020 utan att en mördare ställts inför rätta. Mordet blev ett nationellt trauma och ledde till otaliga teorier från både poliser och privatpersoner, och för många svenskar är mordgåtan långt ifrån löst.

En av dem som började gräva i fallet var författaren och journalisten Stieg Larsson. Efter hans död får Jan Stocklassa tillgång till Stieg Larssons gamla arkiv med material om Palmemordet. Jan Stocklassa blir besatt av att en gång för alla hitta svaret på frågan som gäckat polisen och grävt ett hål i den svenska folksjälen i mer än tre decennier: Vem mördade Olof Palme?

I dokumentärserien Palmemordet - den stora mörkläggningen följer vi Jan Stocklassa ner i arkiven och utredningen för att gå till botten med de uppgifter som Stieg Larsson nedtecknade före sin död. Vi får ta del av unika intervjuer och material som pekar på att det finns spår och ledtrådar kvar att gå till botten med. Jan Stocklassa kommer under arbetet över helt nya uppgifter, och ju mer han gräver ner sig i mordgåtan desto mer övertygad blir han om att det till och med kan röra sig om en mörkläggning.

- Ingen kan ha varit nöjd med sättet som polisutredningen lades ner. Palmemordet är fortfarande olöst och den teori som Stieg Larsson var övertygad om har inte utretts i botten, säger Jan Stocklassa.

- Det är oerhört roligt att få visa den här serien för den svenska publiken och få följa hur Jan gräver i Stiegs arkiv och vidare ut i världen i jakt på fler svar. Mordet på Olof Palme är ju en av världens mest omtalade mordgåtor och berör såklart den svenska och nordiska publiken extra djupt, säger Ulrika Bokstad, exekutiv producent på Warner Bros. Discovery.

Palmemordet - den stora mörkläggningen sänds på Kanal 5 med start onsdag 24 maj kl 21.00 och streamas även på discovery+ och HBO Max.

Jan Stocklassa är författare, utbildad arkitekt och före detta diplomat. Hans bestseller "Stieg Larssons arkiv - Nyckeln till Palmemordet” har översatts till 27 språk och ligger till grund för TV-serien. Han debuterade som författare 2007 med “Gripen av Prag” som handlar om Saabs försök att sälja JAS 39 Gripen till Tjeckien, en skandalomsusad affär som kom att leda till polisutredningar i sex länder.

Palmemordet - den stora mörkläggningen har producerats för Sky och Warner Bros. Discovery av Raw, produktionsbolaget bakom bland annat den omtalade serien Tindersvindlaren. För regi står Emmy-belönade regissören Matt Rudge. Dokumentärserien är även nominerad i kategorin Nyheter / Dokumentär på den anrika årliga tv-festivalen i Monte Carlo som äger rum i juni.

För frågor om recensions-/förhandstitt, mejla anders.kilander@wbd.com.

Kontakter

Anders Kilander

Senior PR specialist

Renoveringsdrömmar, Kompani Svan, Jeopardy!, Välkommen till Köping, allmäna varumärkesfrågor