Premiär för Filmen om Alexander – en berättelse om en sann hjälte
10 september 2018 - Senast uppdaterad 7 maj 2020

Alexander Falk berörde mängder av människor när han hösten 2016 medverkade i Barncancergalan – Det svenska humorpriset. Då visste han att hoppet var ute för honom själv. Men han visste också att det var viktigt att fortsätta att informera och inspirera. Alexander brann för att sprida kunskap om barncancer. Det var så Filmen om Alexander kom till.
Den 10 september får den premiär på Dplay.
På en idrottslektion såg en klasskompis att Alexander Falk hade en knöl på baksidan av ena benet. Han hade själv känt av den en tid, och Alexanders föräldrar såg till att han fick träffa en läkare. Ett halvår senare inleddes kampen. Det visade sig att Alexander hade skelettcancer. Hans föräldrar turades om att bo hos sin son på sjukhuset i Göteborg medan han genomgick tuffa behandlingar och operationer. Men i september 2016 kom läkarna med det tunga beskedet: Hoppet om att kunna bota Alexander var ute.
Alexander Falk var en kämpe. Kort efter att han tagit emot det dystra beskedet medverkade han tillsammans med sin familj vid Barncancergalan på Kanal 5 och berättade om sin vilja och drivkraft att sprida information, livsglädje och kärlek till sina många följare på sociala medier. Han ville få fler människor att engagera sig och bidra till Barncancerfondens viktiga arbete för att utrota barncancer. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Mängder av tittare hörde av sig redan under galan med hälsningar och hyllningar, både till Kanal 5 och direkt till Alexanders Facebook- och Instagramkonton.
I mars 2017 avled Alexander Falk, 18 år gammal. Hans budskap lever vidare, liksom hans sociala medier, som fortfarande fylls med kärleksfulla hälsningar från människor vars hjärtan han rört.
Dokumentärfilmaren Ann-Sofie Carringer följde Alexander för ett inslag till Barncancergalan när tanken på att göra en dokumentärfilm uppkom. Alexanders mål var att sprida kunskap om barncancer, och hans önskan var att filmen skulle bidra till detta.
- När jag nämnde för Alexander att jag tyckte att vi borde göra en dokumentär om honom funderade han en stund, och sedan sa han till mig att han ville att jag skulle följa honom hela vägen. ”Då vill jag att du ska följa mig även i det sista, jobbiga slutet, så att alla förstår hur tufft det är att dö i cancer när man fortfarande är ett barn”, sa han. Alexander var en unik och fantastisk person. Jag är så tacksam och imponerad över honom och hans familj som släppte in oss och lät oss vara med hela vägen så mycket som vi var, även i de väldigt svåra stunderna. Hela familjens positiva inställning, och deras förmåga att trots allt ha nära till skratt, gjorde hela resan med filmen så mycket enklare. Alexanders föräldrar har verkligen kunnat formlera i ord vad de är med om och vad de känner. Jag är så glad att Alexander hade just en sådan här familj, som stöttade honom och fanns där i hans fruktansvärda situation, säger Ann-Sofie Carringer.
Alexanders pappa, Thomas Falk, berättar att familjen i ett och ett halvt års tid har fått frågor om dokumentären från de många människor som följt Alexander och engagerat sig i hans historia. Han säger att det känns fint att Alexanders sista önskan nu uppfylls. Men också svårt, för att filmen blir ett slags avslut.
- Dokumentären blev fantastiskt bra. Den visar hela förloppet, inte bara glädjeämnen utan även djupaste sorg. Den fångar Alexanders personlighet på ett lysande sätt och beskriver Alexander som den person han var. Se den! För familjen lever Alexander kvar, inte minst i den digitala världen, och det är oerhört värdefullt för oss, säger Thomas Falk.
Filmen om Alexander produceras av Carringer Media och får premiär på Dplay den 10 september. Den sänds även på Kanal 5 den 30 september, dagen före Barncancergalan – Det svenska humorpriset.