Hjältarna i SOS Sverige räddar liv i nytt unikt format
3 april 2019 - Senast uppdaterad 7 maj 2020

”SOS 112, vad har inträffat?”
Så inleds ett samtal var tionde sekund i Sverige. Operatörerna på SOS Alarm tar dygnet runt emot rop på hjälp från nödställda människor som drabbats av sjukdom, olyckor, brand eller brott. I SOS Sverige följer vi de hjältar som årets alla dagar och dygnets alla timmar svarar när människor från hela landet ringer numret ingen av oss någonsin vill behöva ringa - 112. Vi får en exklusiv och unik inblick i operatörernas vardag och får ta del av riktiga samtal, hämtade direkt ur verkligheten. SOS Sverige produceras av Strix för sändning på Dplay och Kanal 5 våren 2019.
Under ett arbetspass hanterar SOS-operatörerna på SOS Alarm omkring 100 nödsamtal var, och de måste ständigt ha alla sinnen skärpta för att snabbt kunna fatta viktiga och livsavgörande beslut.
I SOS Sverige följer vi tolv av dessa hjältar som dygnet runt under årets alla dagar svarar när människor i behov av akut hjälp ringer 112. Vi följer med när de med kunskap, lugn och empati som viktiga arbetsredskap ser till att hjälpen når fram, och att ambulans, brandkår, polis, jourhavande präst och krisberedskap kan göra sitt jobb. Vi följer med när de räddar liv direkt i en hektisk och dramafylld vardag på SOS-centralerna.
- Vi på Kanal 5 och Dplay fortsätter vår starka tradition att hylla vardagshjältar genom spännande historier från verkligheten. SOS Sverige ger en unik inblick i en oerhört dramatisk värld - där varje sekund är livsviktig när en person i akut nöd ringer 112. SOS Alarms vardag är extremt spännande och vi är väldigt glada över att nu få möjligheten att sprida den upplevelsen till en stor publik, säger Axel Eriksson, innehållsdirektör Discovery Networks Sweden.
- SOS Alarm står redo att bistå människor i akuta situationer dygnet runt, när det gäller allt från enstaka, allvarliga olyckor till nationella kriser. Genom att öppna dörrarna till SOS-operatörernas vardag hoppas vi att allmänheten får en bättre förståelse för vad som är en nödsituation, hur man ska agera och även i vilka lägen som det inte är rätt att ringa 112. Dessutom hoppas vi att serien kommer att uppmuntra till civilkurage, så att fler är beredda att hjälpa till på olika sätt när olyckan är framme, säger Thomas Johansson, kommunikationschef vid SOS Alarm.
Varje år besvaras drygt tre miljoner samtal till SOS Alarm via 112. Två miljoner av dessa är verkliga nödsamtal där operatören går vidare och genomför en intervju och vid behov larmar rätt blåljusresurs till den plats där inringaren befinner sig. 100 000 samtal är rena busringningar.
På SOS-centralerna i Stockholm, Göteborg och Östersund följer vi operatörerna som är frontlinjen när något inträffar i Sverige, och som snabbt måste avgöra vad som behöver göras och hur. Inget samtal är det andra likt, och sekunder kan göra skillnad på liv och död.
SOS Sverige produceras av Strix för sändning på Dplay och Kanal 5 klockan 21.00 med start 29 april.
Kontakter
